Po letní sezóně už by neměl být problém sehnat letenky řím levně. Užijete si tak pár romantických dní a načerpáte ještě sluneční paprsky, což se bude v zimě hodit. Také se můžete ve stáncích, levných bistrech i v tradičních restauracích inspirovat a po návratu domů si zpestřit zavedený styl stravování.
Můžete zkusit úplně jednoduché těstoviny, ale musíte vědět, že základ pro jídlo, které se má podobat tomu italskému, jsou kvalitní těstoviny. Ty se dělají ze zvláštního druhu pšenice a ta dělá těstoviny právě té požadované konzistence, kdy se déle vaří, jsou hutnější, chutnější a hned tak se nerozvaří.
Italové mají nejraději úplně jednoduché recepty. Těstoviny byly jídlem chudých a často se jedli jen pokapané olovovým olejem nebo jen s omáčkou z rajčat.
Když máte dobré těstoviny a máte rádi česnek, pochutnáte si i na jednoduchém pokrmu kdy si uvaříte těstoviny a na pánvi rozehřejete olivový olej a do něj si dáte opékat pár stroužků česneku. Je potřeba, aby se snížila teplota a česnek tak chvíli ležel v oleji, předával své aroma a nezměnil barvu. Když začne česnek měnit barvu z růžové na hnědou, je čas jej z pánve odstranit. Na aromatický olej se vloží těstoviny a opečou se. Při servírování stačí lehce posypat strouhaným parmazánem.
Na jihu Itálie v dobách, kdy mafie nebyla jen slovo pro zatraktivnění lokalit pro turisty, se často stalo, že se dvě znepřátelené rodiny pustili do boje a často tak byla svolaná „bojová pohotovost“ a čekalo v jednom domě, kde se lidé vzájemně hlídali a chránili. Právě v té době se jedly především těstoviny s omáčkou z domácích rajčat. Omáčky se nedávalo moc, bylo ji právě tolik, aby rajčata a koření příjemně ochutili těstoviny. K tomu muži ještě přikusovali bílé pečivo, aby se nasytili. Šlo o jednoduchou a levnou stravu, u které dokázaly celé velké rodiny přežívat doma i týdny, než se situace s nepřáteli utišila nebo vyostřila.