Víte, co je to čaj masala?


Znáte masala čaj? Je možné, že jste o něm nikdy neslyšeli, ale tento čaj je něco velmi lahodného, s výraznou chutí a dozajista si ho zamilujete už po prvním doušku. Přitom není vůbec těžký na přípravu. Tento čaj je nejvíce vhodný pro sychravé podzimní a zimní dny. Tehdy jeho výraznou, lehce pikantní, kořeněnou chuť oceníte nejvíce. Zahřeje vás a vyvolá ve vás příjemný, hřejivý pocit. Co to tedy vlastně je a z čeho se takový nápoj skládá? Možná vám přiblížíme masala čaj více, když vám řekneme, že se s ním můžete setkat i pod názvem chia latte. Pod tímto názvem ho asi nejčastěji najdete v kavárnách a podobně.

chai latte

Základem pro masala čaj je černý čaj, ovšem v některých státech se připravuje i z čaje zeleného. I poměr a druhy koření, které se do čaje přidávají, se liší dle jednotlivých států a jejich zvyklostí. Pokud si čaj děláte doma, nejlépe uděláte, když sami postupně vyzkoušíte, jaký poměr koření v čaji je pro vás tím pravým. Základ je tedy kvalitní, černý čaj, který se smíchá s kořením a mlékem. Mléko se používá také v každém státě jiné. U nás se do tohoto čaje nejčastěji přidává mléko kravské, v Indii zase například mléko z buvola. Obvykle se přidává asi necelého půl šálku mléka.

koření

Nejdůležitější druhy koření, které musíte přidat, jsou určitě zázvor a kardamom. Ty tvoří základ masala čaje a bez něj se neobejdete. Poté už si libovolně dodáte další koření. Nejčastěji se přidává anýz, skořice, badyán, pepř, hřebíček, koriandr, kůra z pomeranče, kurkuma, lékořice nebo i chilli. Jak vidíte, všechno jsou to koření, které mají velmi výraznou chuť a aroma. Nezapomeňte, že tento čaj ve většině případů vyžaduje také to, abyste ho dosladili určitým sladidlem. Nejčastěji se používá obyčejný bílý cukr nebo také med. Určitě neváhejte, a vyzkoušejte si tento čaj doma. Jeho chuť si naprosto zamilujete.

2 roky ago